Najczęściej pojawiające się pytania dotyczące produktu Collaflex

Collaflex® to suplement diety wspierający prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej.

Zawiera składniki występujące naturalnie w chrząstce w proporcjach podobnych jak ma to miejsce w organizmie. Odróżnia go to od preparatów zawierających tylko glukozaminę, które nie wspierają funkcjonowania tkanki łącznej w tak szerokim zakresie i nie dostarczają pełnego spektrum składników budujących chrząstkę stawową.

Collaflex® zawiera Collatrin®, czyli kolagen typu II, który naturalnie występuje w tkance chrzestnej, siarczan chondroityny- składnik budulcowy syntezy nowych struktur kości oraz kwas hialuronowy, posiadający właściwości wiązania dużych ilości wody.

Collatrin® to kompozycja 3 składników wchodzących w skład macierzy międzykomórkowej tkanki chrzęstnej, czyli występujących naturalnie w naszych stawach. Są to kolagen typu II, siarczan chondroityny i kwas hialuronowy. Dla zachowania sprawach stawów ważny jest ich odpowiedni poziom, dlatego w przypadku niedoboru warto stosować Collaflex®.

Collaflex zawiera substancje naturalnie występujące w tkance chrzęstnej. Kolagen typu II jest odpornym na rozciąganie białkiem tkanki łącznej. Stanowi główny składnik chrząstek i ścięgien oraz odpowiada za utrzymanie odpowiedniej elastyczności skóry. Kolagen tworzy swoiste rusztowanie, w którym zatopione są pozostałe składniki chrząstki stawowej - głównie kwas hialuronowy oraz chondroityna.

Kwas hialuronowy jest wielocząsteczkowym związkiem należącym do rodziny glikozaminoglikanów. Szczególną właściwością kwasu hialuronowego jest wiązanie dużych ilości cząsteczek wody. Dzięki temu kwas hialuronowy pomaga zachować odpowiednie nawilżenie, sprężystość i elastyczność tkanki łącznej.

Chondroityna jest trzecim najważniejszym związkiem tworzącym macierz tkanki chrzęstnej. Jest także składnikiem budulcowym do syntezy nowych struktur chrząstki. Jest związkiem wysokocząsteczkowym o złożonej budowie i z tego względu jego absorbcja z przewodu pokarmowego do krwi jest utrudniona. Aby zwiększyć przyswajalność tego składnika konieczne jest przekształcenie go w cząstki o mniejszej masie, które mogą być wchłaniane w jelicie cienkim.

Collaflex® został wzbogacony także o witaminę C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki i kości.

Kolagen jest białkiem, które naturalnie dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem. Tym samym mechanizm trawienia, wchłaniania kolagenu oraz jego dystrybucji jest dobrze znany ludzkiemu organizmowi. Mechanizm trawienia tego białka, podobnie jak innych białek rozpoczyna się w żołądku. W dwunastnicy białka rozkładane są do tri- i di-peptydów. W jelicie cienkim niektóre substancje są już wchłaniane do krwiobiegu lub rozkładane dalej. O możliwości wchłaniania decyduje charakter substancji a także jej rozmiar. W jelicie cienkim białka rozkładane są do aminokwasów.

Kolagen to białko o wysokiej masie cząsteczkowej, dlatego aby ułatwić i przyspieszyć jego wchłanianie poleca się suplementacje diety kolagenem hydrolizowanym o niższej masie cząsteczkowej (właśnie taki zawarty jest w Collaflexie). Hydrolizowany kolagen dociera do jelita cienkiego w postaci małych cząsteczek kolagenowych. W takiej postaci oraz jako aminokwasy, kolagen jest transportowany do odpowiednich miejsc w organizmie. Suplementacja form zhydrolizowanych kolagenu typu II ma zadanie wspierać procesy anaboliczne zachodzące w chrząstce stawowej. Odbywa się to na zasadzie „stymulacji” chondrocytów (komórek tkanki chrzęstnej) do syntezy kolagenu endogennego (produkowanego przez nasz organizm). Poprzez dostarczenie substancji niezbędnych do produkcji endogennego kolagenu typu II możliwe staje się utrzymanie równowagi w zakresie procesów metabolicznych chrząstki.

Collaflex® Osteum to produkt wspierający zarówno stawy, jak i kości. Produkt łączy składniki stosowane w Collaflex® oraz zawiera dodatkowo witaminy D3 i K2, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu, w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Witamina K występująca w formie MK-7 (menachinion 7), czyli formie chemicznej, która  bierze udział w metabolizmie kostnym i uczestniczy w procesie wbudowywania wapnia do tkanki kostnej. 

Zalecana dawka dla osób dorosłych to 1 kapsułka dwa razy dziennie.

Collaflex® to suplement diety polecany dla wsparcia stawów.

Może być przyjmowany tak długo, jak jest to potrzebne. Produkt uzupełniania dietę w składniki, naturalnie występujące w naszej chrząstce stawowej (kolagen typu II, siarczan chondroityny i kwas hialuronowy). Podczas nadwyrężenia chrząstki i kości, w wyniku intensywnego uprawiania sportu, oraz wraz z wiekiem produkcja owych składników spada, dlatego warto je suplementować w celu uzupełnienia ich niedoborów.

Collaflex® polecany jest osobom dbającym o utrzymanie prawidłowej kondycji chrząstki i kości, zwłaszcza osobom starszym i osobom aktywnie uprawiającym sport.

Collaflex Sport

Kolagen typu I jest głównym komponentem ścięgien i więzadeł. Kolagen typu II jest podstawowym rodzajem kolagenu macierzy międzykomórkowej chrząstki W preparacie występuje on w zhydrolizowanej, niskocząsteczkowej formie charakteryzującej się wysoką wchłanialnością z przewodu pokarmowego

Collaflex

Collaflex® uzupełnia dietę w kolagen typu II, siarczan chondroityny i kwas hialuronowy - składniki macierzy międzykomórkowej tkanki chrzęstnej utrzymujące prawidłową kondycję chrząstki i kości.

Collaflex zawiera 3 najważniejsze składniki 
tkanki chrzęstnej w proporcjach występujących 
naturalnie w organiźmie:

Kolagen typu II

Kolagen typu II jest odpornym na rozciąganie białkiem tkanki łącznej. Stanowi główny składnik chrząstek i ścięgien oraz odpowiada za utrzymanie odpowiedniej elastyczności skóry. Kolagen tworzy swoiste rusztowanie, w którym zatopione są pozostałe składniki chrząstki stawowej - głównie kwas hialuronowy oraz chondroityna.

Collaflex - 3 składniki1.3.2.

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy jest wielocząsteczkowym związkiem należącym do rodziny glikozaminoglikanów. Szczególną właściwością kwasu hialuronowego jest wiązanie dużych ilości cząsteczek wody. Dzięki temu kwas hialuronowy pomaga zachować odpowiednie nawilżenie, sprężystość i elastyczność tkanki łącznej.

Siarczan chondroityny

Chondroityna jest trzecim najważniejszym związkiem tworzącym macierz tkanki chrzęstnej. Jest także składnikiem budulcowym do syntezy nowych struktur chrząstki. Jest związkiem wysokocząsteczkowym o złożonej budowie i z tego względu jego absorbcja z przewodu pokarmowego do krwi jest utrudniona. Aby zwiększyć przyswajalność tego składnika konieczne jest przekształcenie go w cząstki o mniejszej masie, które mogą być wchłaniane w jelicie cienkim.